Poniedziałek, 24 lipca 2017
WydawcaJedność
AutorJoachim Mayer
TłumaczenieMagadalena Jałowiec
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiKielce
Rok publikacji2017
Liczba stron64
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 7/2017

Zauroczyła mnie fotografia zamieszczona na początkowych stronach poradnika, przedstawiająca „taras obfitości”, czyli z urokliwą ławeczką, otoczoną doniczkami z owocującymi krzewami – jabłoń obwieszona owocami, czerwoniutkie truskawki, pomidorki, do tego kwiaty cukinii, pokaźna bazylia… Zamarzył mi się taki balkon. Autor zaznacza, że uprawy warzyw i owoców na tak małej przestrzeni nie zapewnią obfitych plonów, dostarczą natomiast smakołyków do zdrowego podjadania. W pigułce opisane zostały najważniejsze prace, które należy wykonać, aby doczekać się zbiorów, są też charakterystyki najbardziej znanych roślin jadalnych (ale też mało u nas popularnych, jak karczoch czy pepino, albo kiwi, które w krajach śródziemnomorskich jest bardzo powszechne jako roślina pnąca), całość uzupełniają wskazówki kulinarne. Mimo małych rozmiarów, książeczka zawiera dużą dawkę informacji, uzupełniają je wysokiej jakości zdjęcia. Wydawca oznaczył książkę znakiem „Gwarancja jakości” i jest to działanie w pełni uzasadnione.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ