Czwartek, 20 maja 2010
WydawcaNowy Świat
AutorBarbara i Piotr Adamczewscy
Tłumaczenie(et)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2009
Liczba stron208


Słynna kulinarna para przemierzyła Stary Kontynent, by poznać gusta
kulinarne jego mieszkańców, zasmakować w najrozmaitszych specjałach,
zebrać przepisy i podpatrzyć zwyczaje. Co przywieźli z tych podróży?
Smakowite wspomnienia po spożytych sporych dawkach pyszności,
nierzadko w mistrzowskim wykonaniu. W tym subiektywnym
przewodniku autorzy opisują swoje kulinarne przygody z każdego z 19
krajów, a każdy rozdział zwieńczony jest przepisami na charakterystyczne
dania. Czytelnicy otrzymują więc okazję zasmakować innych
kuchni. Większość przepisów wykorzystuje składniki, które bez trudu
można kupić w naszym kraju. Dużo w tej książce lekkości i wdzięku,
gawędziarskiego stylu. Przewodnik ilustrowany jest fotografiami
przedstawiającymi najbardziej znane europejskie zabytki, a dodatkowo
tekst okraszają anegdoty kulinarno-literackie. Książka wędrownych
smakoszy inspiruje zarówno do kulinarnych eksperymentów, jak i do
podróżowania. Wszak podróż i jedzenie są nierozłączne. A gdy już się
zdecydujemy – w ostatnim rozdziale podane są adresy europejskich
restauracji wartych odwiedzenia.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ