środa, 6 lipca 2022

Czy przechodząc kiedyś obok piekarni, pomyśleliście: „Ach, żeby tak samemu umieć robić te wszystkie bułki i chleby?”. Ta książka udowodni wam, że to nic trudnego!

Poznajcie 120 przepisów, które zamienią was w piekarzy z prawdziwego zdarzenia:

od tradycyjnych polskich pszennych bochenków z chrupiącą skórką, poprzez pieczywo z najbardziej szlachetnej i zdrowej płaskurki, aż po chlebki cebulowe czy serowe; od angielskich scones i włoskiej focacci, po nasze swojskie precle; od słodkich drożdżówek, przez muffiny z orzechami i migdałami, po kilka fantastycznych ciast i pączków. Przekonajcie się, że aby wyczarować świeże, przepyszne, aromatyczne wypieki, wcale nie trzeba magicznych sztuczek. Wystarczy tylko odrobina czasu i trochę kreatywności.  Zacznijcie przygodę w domowej piekarni!

 

PRZEPISY Z  KSIĄŻKI

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I LUKREM
Składniki na 10 SZTUK
50 ml mleka
8 g suszonych drożdży
25 g drobnego cukru
180 g mąki
2 jajka
80 g masła
100 g borówek
LUKIER
100 g cukru pudru
2–3 łyżki soku z cytryny

Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy.

Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto (ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem przez 5 minut). Następnie dodajemy miękkie lub rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy. Gdy będzie odklejało się od ręki i boków miski, zostawiamy je i odkładamy na godzinę, by wyrosło.

Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką, delikatnie zagniatamy, a potem rozwałkowujemy na cienki placek.

Rozsypujemy na nim borówki i delikatnie dociskamy je do ciasta. Placek zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniej więcej 10 kawałków, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy wystudzone drożdżówki.

 

CHLEB ŻYTNI MIESZANY
ZACZYN
30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin wcześniej)
40 g mąki pszennej chlebowej typ 750
40 ml letniej wody

CIASTO WŁAŚCIWE
200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
50 g mąki pszennej chlebowej typ 1050
100 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
300 ml letniej wody
8 g soli

Zaczyn: składniki mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 6 godzin.

Ciasto właściwe: po 6 godzinach dodajemy dwa rodzaje mąki, wlewamy wodę i miksujemy całość przez 3–5 minut. Najlepiej użyć miksera planetarnego.

Tak wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Następnie dodajemy sól i ponownie miksujemy całość przez 3–5 minut. Odstawiamy na kolejne 30 minut.

Po tym czasie miksujemy ciasto cztery razy co 30 minut. Po ostatnim użyciu miksera i 30-minutowym odpoczynku przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozciągamy na kwadrat, chwytamy je od dołu od naszej strony, składamy do środka, dociskając palcami wzdłuż linii złączenia. Potem lewą i prawą stronę składamy do środka. Na koniec chwytamy ostatnią krawędź ciasta od góry, zawijamy ją i powstałą masę formujemy w kulę. Pozostawiamy na blacie na ok. 20 minut.

Później rozciągamy ciasto – tak samo jak wcześniej, tyle że zawijamy i rolujemy zdecydowanie mocniej.
Tak przygotowane przekładamy do koszyka posypanego sporą ilością mąki bezglutenowej, sklejeniem do góry i dodatkowo sczepiamy brzegi ciasta, tworząc w środku coś w rodzaju szwów.

Przykrywamy całość i wstawiamy do lodówki na 12–14 godzin lub odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Po czasie odpowiednim do wybranej metody rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym, rzymskim lub naczyniem żaroodpornym do 250°C. Ostrożnie wyciągamy garnek z piekarnika, przekładamy do niego ciasto, zdecydowanym ruchem nacinamy cały bochenek, przykrywamy przykrywką i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Następnie ściągamy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy chleb przez kolejne 20–25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy go z garnka i studzimy na kratce.

AUTOR

PAWEŁ PŁACZEK

Rocznik ’83, dziennikarz, autor książki „Warszawa da się zjeść” i cyklu książeczek kulinarnych „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy.

Od dziewięciu lat prowadzi bloga kulinarnego takemycake.eu. Choć od siedemnastu lat mieszka w Warszawie, to za swoją największą inspirację uważa Paryż. Kocha też podróżować, i oczywiście gotować. A najchętniej gotować (i smakować) w czasie podróży.

 Informacje wydawnicze

ISBN:                          978-83-8310-233-7
Cena:                         59,90 zł
Ilość stron:               304
Oprawa:                   miękka ze skrzydełkami
Format:                     165 mm x 240 mm
Premiera:                 29.06.2022

Podaj dalej
Autor: Purple Book