Czwartek, 12 września 2019

Jeżeli jeszcze nie jesteś fanem “Przepisów Joli”, z pewnością nim zostaniesz, gdy wypróbujesz przepisy z jej najnowszej książki.

Zastanawiasz się czy to na pewno coś dla Ciebie? – niech przekonają Cię liczby: ponad 590 tysięcy fanów na Facebooku i 106 tysięcy subskrypcji kanału na Youtubie, na którym filmiki z przepisami wyświetlono ponad 18,5 miliona razy!

Z Jolą gotują wszyscy – młodzi i ci starsi, single i zabiegani rodzice. Bo pytanie: „Co dzisiaj zjeść?” powtarza się jak mantra pod każdą strzechą.

Przepisy Joli są po prostu genialne – proste, niedrogie i przede wszystkim gwarantują fenomenalny smak potraw.

Co smakowitego znajdziemy tym razem w książce? – Jola Caputa przygotowała wybór swoich popisowych potraw, które cieszyły się największym uznaniem internautów.

Kochani, czuję wielką radość, że mogę̨ oddać w Wasze ręce kolejną już książkę̨ z moimi przepisami. Ich dobór nie jest przypadkowy – zebrałam te, które na moim blogu i na stronie w mediach społecznościowych cieszyły się̨ największą popularnością̨, a Czytelnicy dzielili się̨ entuzjastycznymi opiniami na ich temat. To rzeczywiście moje kulinarne hity – najlepsze i sprawdzone receptury, które uwielbiamy ja i moja rodzina, dlatego goszczą̨ na naszym stole od lat.

Znalazły się tu przepisy na smaczne przekąski i pożywne dania główne będące kwintesencją tradycyjnego, polskiego smaku. Nie zabraknie również sałatek, surówek i tradycyjnych przetworów. Według wskazówek Joli przygotujemy wyborne kiszone ogórki, pyszną paprykę konserwową, domowy ketchup czy majonez. Ci, którzy wolą mięsne smaki znajdą przepisy na mięso ze słoika czy aromatyczny smalec.

W czym tkwi magia kuchni Joli? – w prostocie. Nie ma tu wymyślnych receptur i wyszukanych składników. Potrawy są „zwyczajne” i dzięki temu tak pyszne. To domowa kuchnia w najdoskonalszym wydaniu. Każdy chyba kosztował bigosu, zupy ogórkowej czy klusek śląskich, ale czy każdy wie, jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne?

Kluski śląskie – najlepszy tradycyjny przepis

SKŁADNIKI:
ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana sól
WYKONANIE::
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę̨. Delikatnie je posól, uklep w misce i podziel na cztery części. Jedną część odłóż na bok i w tak powstałą przestrzeń wsyp mąkę̨ ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto na kluski, a następnie formuj z niego małe kluseczki i naciśnij każdą̨ w środku (żeby utworzyć wgłębienie na sos).
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Włóż do niej kluski, delikatnie mieszaj, żeby nie przywarły do dna i czekaj, aż wypłyną. Gotuj je jeszcze przez 3–4 min po wypłynięciu. Po tym czasie wyciągnij je z wody i podaj z ulubionym dodatkiem. Ugotowane kluski śląskie można też zamrozić (w pojemniczkach lub osobnych woreczkach).
Radek:
Przepis sprawdzony, jest znakomity. Rodzina zadowolona
z moich pierwszych klusek 🙂 Dziękuję za publikację przepisu.

W książce nie zbraknie słodkości dla łasuchów, a dla tych, którzy cenią sobie mocniejsze smaki pojawi się gratka w postaci trzech nalewek.

Orzechowe crumble ze śliwkami
SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
Orzechowa kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki masła
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier trzcinowy, płatki owsiane, masło orzechowe, masło i zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję kruszonki). Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Połówki śliwek ułóż w naczyniu do zapiekania i posyp orzechową kruszonką.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piecz 30 min. Crumble posypane odrobiną cukru pudru podaj od razu po upieczeniu.
Renia:
Smaczne, lekkie i ten orzechowy zapach. Rewelka. Polecam każdemu, robi się w 5 minut.

Autorka podzieliła się również z Czytelnikami swoimi złotymi radami – otrzymamy wskazówki, które niejednokrotnie uchronią nas przed kulinarną katastrofą, przyspieszą pracę lub uratują niejedną potrawę. Oto kilka z nich:
Jola radzi:
Chcesz uniknąć zakalca? Wyjmij produkty na ciasto z lodówki na minimum 2 godziny przed pieczeniem.
Przed tym jak zaczniesz ścierać ser, posmaruj tarkę̨ warstwą oliwy z oliwek– w ten sposób ser nie będzie przywierał do jej powierzchni.
Przygotowałeś zbyt pikantną potrawę̨? Pieprz zostanie zneutralizowany przez tłusty nabiał, np. śmietankę̨ lub żółty ser.
Z przepisami Joli Caputy pyszne jedzenie po prostu nie może się nie udać!
Gotowi na kulinarną przygodę?

O autorce:
Jola Caputa
Przez kilka z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik “Przepisy czytelników”, a następnie “Ciasta czytelników” i “Najlepsze ciasta”. W ciągu trzech lat przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki. Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu, który wystartował 1 stycznia 2014 roku. Strona www.PrzepisyJoli.com to blog kulinarny, na którym codziennie pojawia się porcja nowych postów z przepisami.

Dane wydawnicze:
Edipresse Książki | ISBN 9788381770156 |s. 224 | Cena: 39,90 | Premiera: 18.09.2019

Podaj dalej