Czwartek, 25 stycznia 2018
"Magia gotowania" - Wydawnictwo Vivante

Na czym polega magia gotowania i jak wpływa na nasz świat?

Słynny dziennikarz i aktywista, autor książek “Manifest jedzenia. W obronie wszystkożerców” oraz “Jak jeść. Przewodnik konsumenta”, zabiera cię w inspirującą podróż przez lata, kontynenty i żywioły, aby udowodnić, że gotowanie jest jedną z najciekawszych i najbardziej wartościowych czynności, jakie możesz wykonywać.

“Magia gotowania” to przepyszna opowieść o spotkaniach z odkrywcami niecodziennych smaków, kuchennych eksperymentach, kulinarnych tradycjach. Książka dzieli się na cztery części, z których każda odpowiada jednemu z czterech żywiołów: ogniowi (grillowanie), wodzie (gotowanie), powietrzu (pieczenie) i ziemi (fermentacja). Próbując opanować kulinarną sztukę transformacji, Pollan spotyka się z mistrzem barbecue z Karoliny Północnej, kucharzem z Chez Panisse, który odkrywa przed nim tajniki duszenia żywności, słynnego piekarza, który wyjaśnia, jak przekształcić ziarno i wodę w pachnący bochenek chleba oraz kilkoma szalonymi geniuszami fermentacji, takimi jak Sandor Katz.

To niesamowicie napisana opowieść na temat natury pracy, rytmu codziennego życia oraz prawdziwej istoty człowieczeństwa.

Aby przeczytać fragment, kliknij >>TUTAJ
Książkę zamówisz >>TUTAJ

Dane szczegółowe:

Tytuł: Magia gotowania. Naturalna historia transformacji

Autor: Michael Pollan

Tytuł oryginalny: Cooked
Tłumaczenie: Ewa Androsiuk-Kotarska

Wydawnictwo Vivante
ISBN: 978-83-65601-32-2

Liczba stron: 488

Oprawa: twarda

 

Podaj dalej