Trendy wege i szefowie kuchni
Na listach bestsellerów nie brakuje książek poświęconych zdrowej kuchni i przepisom na smakowite, dietetyczne dania. A także publikacji, pokazujących świadome gotowanie, jako sposób na spędzanie czasu z bliskimi, dzielenie się radością, a nawet… zmienianie siebie i świata. Boom na wszystko, co związane z kuchnią oraz kreowaniem i smakowaniem potraw już przed kilkoma laty zawładnął masową wyobraźnią. Rosnąca w niespotykanym wcześniej tempie popularność telewizyjnych programów i prowadzących je celebrity chefów, zaowocowały większą troską o to co, jak i dlaczego ląduje na talerzach milionów miłośników jedzenia. Na fali trendu wypłynęły kolejne kulinarne mody, diety i ruchy, a wraz z nimi dokonała się „kuchenna rewolucja”, która dziś skutkuje zaskakującą przemianą żywieniowych
przyzwyczajeń i coraz większą świadomością, wynikającą z przekonania, że „jesteśmy tym, co jemy”. Obserwowanie ostatniego roku przez pryzmat półek z książkami kulinarnymi pokazało, że w całej Polsce triumfy święci kuchnia roślinna, a wraz z nią takie pozycje, jak bestsellerowa „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej” czy „Zielone Koktajle. Detoks. 365 przepisów” albo „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” Marty Dymek. Wybrały je dziesiątki tysięcy czytelników, którym z jednej strony nie jest obca troska o racjonalne odżywianie, świetną psychofizyczną formę i bycie fit, a z drugiej – ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych – bliższa jest kuchnia bezmięsna i pozbawiona produktów odzwierzęcych. Wśród pasjonatów kuchni sięgających po książki nie brakuje miłośników kulinarnych gwiazd. Kolejne książki Jamiego Oliviera czy Yotama Ottolenghiego plasują się wysoko na listach kulinarnych bestsellerów.
Najchętniej wybierane książki kulinarne w Empiku w 2018 roku:
2. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej”, Beata Dąbrowska, Wydawnictwo WAM
3. „Zielone Koktajle. Detoks. 365 przepisów”, Wydawnictwo Publicat
4. „Dieta w insulinooporności”, Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska, Wydawnictwo Feeria
5. „Jamie gotuje po włosku”, Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis
6. „Zdrowe koktajle (edycja limitowana)”, Ewa Chodakowska, Wydawnictwo Edipresse Książki
7. „Post Daniela z uzdrawiającą dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Jak skutecznie oczyścić ciało i ducha”, Krystyna Dajka, Łukasz Piórkowski, Wydawnictwo WAM
8. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy na wychodzenie”, Beata Dąbrowska, Paulina Borkowska, Wydawnictwo WAM
9. „5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis
10. „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, Zuza Zak, Wydawnictwo Egmont
W świecie kulinarnych pasjonatów