środa, 24 listopada 2021
Nowość CeDeWu

Zapotrzebowanie na żywność w związku z powiększającą się populacją będzie rosło. Do 2050 r. na Ziemi będzie mieszkać prawie 10 miliardów ludzi. To prawie 2 miliardy więcej niż teraz. Systemy żywnościowe obecnie są największym jednorodnym źródłem emisji gazów cieplarnianych, głównym powodem gwałtownego spadku bioróżnorodności i zanieczyszczenia wód gruntowych oraz mórz i oceanów. Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, a także implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów.

Z publikacji można dowiedzieć się:

  • czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
  • dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
  • z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.

Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.

Tytuł: Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa – wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne.

Autor: Anna Wielicka-Regulska, Paulina Sołtysiak

Rok wydania: 2021
Oprawa: Miękka
Format: 165×235
Stron: 136
ISBN: 978-83-8102-481-5

Cena: 50:00zł

 

Wydawnictwo CeDeWu

https://cedewu.pl/Zrownowazona-konsumpcja-a-polityka-zywnosciowa-wybrane-instrumenty-ekonomiczne-i-regulacyjne-p3061

Polub nas na Facebooku: https://www.facebook.com/CeDeWupl/

 

Podaj dalej
Autor: CeDeWu