środa, 22 marca 2017
WydawcaJacek Santorski & Co
AutorRobert Sowa
Recenzent(ET)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2005
Liczba stron256


„Gotowanie jest sztuką” – taka myśl przychodzi
do głowy już po przejrzeniu kilku stron książki.
Nieprzypadkowo Robert Sowa uhonorowany
został „Oskarem Kulinarnym 2004” w kategorii
osobowość kulinarna.

Książka została podzielona na działy‚ stanowiące
kolejne etapy życia autora. Na pierwszym
miejscu znalazła się rodzina‚ kolejne rozdziały autor
poświęcił pracy – jako kucharz piłkarskiej reprezentacji
narodowej‚ a także jako szef kuchni
hotelu „Jan III Sobieski”‚ wspomina też plenerowe akcje o kulinarnym
charakterze‚ takie jak „Wielkie Gotowanie” oraz współpracę z programami
radiowymi i telewizyjnymi – oczywiście o gotowaniu. Bo gotowanie
to pasja Roberta Sowy‚ czego potwierdzeniem są wypowiedzi osób
znających smak potraw‚ które wyszły spod jego ręki. Spotkanie z Sową
i jego kuchnią wspominają m.in. Agata Młynarska‚ Maciej Dowbor‚ Grzegorz
Markowski‚ Jerzy Engel i Jerzy Dudek. Gościnnie na łamach książki
swoje przepisy kulinarne zaprezentowali też znakomici szefowie kuchni‚
a prywatnie przyjaciele kucharza.

Kuchnia Roberta Sowy jest pełna fantazji. Autor ucieka od masowości‚
wykazuje się nie lada kreatywnością komponując dania‚ jak się okazuje – proste w przygotowaniu. Potrawy proponowane przez
Sowę są zarazem wykwintne‚ zdrowe‚ naturalne i lekkie‚ pachnące
ziołami. Książka też jest pyszna pod każdym względem‚ również edytorskim.
Fantazje kulinarne Sowy doskonale podkreślają artystyczne
zdjęcia potraw.

Autor przewodnika kulinarnego zadbał również o to‚ aby każdej jego
potrawie towarzyszyło doskonałe wino‚ doboru którego dokonał wybitny
koneser Jarosław Cybulski‚ a na końcu książki znajdziemy jeszcze
ciekawe receptury barmana Mikołaja Nowaka na drinki oraz autorskie
przepisy na desery mistrzyni cukiernictwa Bożenny Sikoń.

Książka może zainspirować wiele osób‚ wielu może dzięki niej rozwinąć
własne talenty kulinarne. Nie jest to natomiast publikacja dla osób
poszukujących zdecydowanie praktycznych porad i wskazówek.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ