To nie jest zwykły poradnik kulinarny. To nawet nie jest tylko książka kucharska.
Bo to również – jeśli nie przede wszystkim – wysmakowany album, którego treścią uczyniono zdrową i wykwintną sztukę przygotowywania potraw na parze.
Człowiek od tysiącleci wykorzystywał
parę do przyrządzania posiłków. Dzięki delikatnemu procesowi gotowania
smak, kolor i konsystencja surowców uzyskują swoją pełnię. Gotowanie na parze sprzyja zdrowiu, ponieważ pozwala surowcom zachować wszystkie ich substancje odżywcze i prawie nie wymaga stosowania
tłuszczu, twierdzi autorka. Ten sposób przyrządzania posiłków przynosi także efekty w odniesieniu do wszystkich potraw, zarówno z warzyw, ryb i owoców morza, kurczaków, mięsa, a także deserów. W małym mieszkanku pozwala przygotować cały posiłek jednocześnie
(tak, tak) w jednym garnku. Helen Bodin zasady i metody gotowania
przedstawia w sposób bardzo przejrzysty, a podane przepisy (w liczbie około sześćdziesięciu) pozwolić mają na sprawdzenie nowo zdobytej wiedzy.
Niech ta książka inspiruje i pobudza wyobraźnię. Jej dodatkowym atutem jest urzekające opracowanie graficzne – skutecznie konkurujące z zapowiedzią doznań smakowych.