środa, 22 marca 2017
WydawcaEP Publishing
AutorHelen Bodin
TłumaczenieEmilia Fabisiak
Recenzent(KF)
Miejsce publikacjiKock
Rok publikacji2007
Liczba stron144


To nie jest zwykły poradnik kulinarny. To nawet nie jest tylko książka kucharska.
Bo to również – jeśli nie przede wszystkim – wysmakowany album, którego treścią uczyniono zdrową i wykwintną sztukę przygotowywania potraw na parze.

Człowiek od tysiącleci wykorzystywał
parę do przyrządzania posiłków. Dzięki delikatnemu procesowi gotowania
smak, kolor i konsystencja surowców uzyskują swoją pełnię. Gotowanie na parze sprzyja zdrowiu, ponieważ pozwala surowcom zachować wszystkie ich substancje odżywcze i prawie nie wymaga stosowania
tłuszczu, twierdzi autorka. Ten sposób przyrządzania posiłków przynosi także efekty w odniesieniu do wszystkich potraw, zarówno z warzyw, ryb i owoców morza, kurczaków, mięsa, a także deserów. W małym mieszkanku pozwala przygotować cały posiłek jednocześnie
(tak, tak) w jednym garnku. Helen Bodin zasady i metody gotowania
przedstawia w sposób bardzo przejrzysty, a podane przepisy (w liczbie około sześćdziesięciu) pozwolić mają na sprawdzenie nowo zdobytej wiedzy.

Niech ta książka inspiruje i pobudza wyobraźnię. Jej dodatkowym atutem jest urzekające opracowanie graficzne – skutecznie konkurujące z zapowiedzią doznań smakowych.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ