środa, 22 marca 2017
WydawcaPantera Books
AutorEnzo Terzi
TłumaczenieAnna Spaulenok-Tillet
Recenzent(ET)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2007
Liczba stron200


Podręczniki akademickie to wyjątkowo trudny
segment rynku książki w Polsce. Wszystko wskazuje, że właśnie z tego powodu Wydawnictwa
Naukowo-Techniczne na początku tego roku wprowadziły nową markę – Pantera Books.
Właśnie na półkach księgarskich pojawiła się książka z zupełnie nowej dla WNT dziedziny – „Smaczne dania w 30 minut” włoskiego autora
Enzo Terzi. Książka bardzo smakowita pod wieloma względami. Przede wszystkim z uwagi na tematykę. Blisko sto przepisów w niej zgromadzonych opiera się na najlepszych tradycjach kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą
i najlepszą na świecie. Znajdziemy tu więc receptury na dania z ryb i owoców morza, warzyw, także mięs, a wszystkie z dodatkiem wina, ziół bądź oliwy z oliwek. Potrawy w przygotowaniu są szybkie, nieskomplikowane, lecz w swej prostocie wyrafinowane. Jak informuje tytuł, aby przygotować każdą z nich potrzeba zaledwie pół godziny lub mniej, co jednak nie do końca jest prawdą. Niektóre ze składników potraw
wymagają wcześniejszej obróbki termicznej np. gotowania lub pieczenia
na grillu. Trudno jest też przygotować w 20 minut pizzę (nawet na tę z „Pizzy Hut” czeka się dłużej), natomiast cielęcina w kapuście, jak czytamy, dusić się ma pół godziny, a przecież wcześniej trzeba ją przyprawić,
wymieszać i w tę kapustę (sparzoną) zawinąć.

Książka jest pięknie wydana, w twardej oprawie i na kredowym papierze.
I zawiera mnóstwo apetycznych fotografii. Lecz nie tylko zdjęcia potraw zdobią tę książkę. Wśród ilustracji znaleźć można ryciny, stare fotografie, reprodukcję „Vertumnusa” pędzla Giuseppe Arcimbolda ( portret
złożony z warzyw i owoców) czy „Trzech gracji” Sandro Botticellego (dobrze, że nie są to rubensowskie „Trzy gracje”, które kojarzą się raczej z poradnikiem o dietach w 30 minut).

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ