środa, 22 marca 2017
WydawcaMichalineum
AutorEwa Dąbrowska
Recenzent(BR)
Miejsce publikacjiMarki k. Warszawy
Rok publikacji2007
Liczba stron190


Autorka uważa, że przyczyną powszechnych i różnorodnych chorób cywilizacyjnych jest przekarmienie i wadliwe żywienie, a jedynym skutecznym
lekiem jest głodówka lub półgłodówka. Przy czym dłuższe, kilkutygodniowe
głodówki, czy okresy diety półgłodówkowej, winny być otoczone lekarską opieką z odpowiednimi badaniami, a po takich kuracjach
trzeba rozszerzać dietę bardzo ostrożnie i stopniowo, przechodząc już na stałe do żywienia w pełni „zdrowego”. Jako metoda lecznicza głodówka
(wodna, sokowa, czy warzywno-owocowa) ma swe wskazania i przeciwskazania. Nie może być stosowana w chorobach wyniszczających
czy połączonych z utratą białka, a także w przypadkach nowotworów złośliwych, choć przy normalnej terapii onkologicznej dieta „zdrowotna”
może być bardzo pomocna, zwiększając odporność przeciwnowotworową.
Natomiast bardzo liczne są choroby, w których istnieją wyraźne wskazania do leczenia głodem. Dr Ewa Dąbrowska szeroko omawia te sprawy, ilustrując je opisami wyników kuracji. Autorka podaje
także jadłospisy na 14 dni zdrowego odżywiania, a także sposoby na wykonanie niektórych potraw. Poza tym wiele tu zawartych interesujących
informacji o zasadach zdrowego żywienia.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ