Czwartek, 26 kwietnia 2012
WydawcaŚwiat Książki
AutorAleksandra Seghi
RecenzentET
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2012
Liczba stron238


Poczuć Toskanię oznacza poczuć jej smak.
Ileż ta książka ma smaków! Autorka przed
czternastoma laty osiedliła się we Włoszech,
w Pistoi. Tam chłonęła kulturę, obyczaje, ale
też walczyła ze stereotypami na temat Polaków,
oswajała się nowym rytmem dnia, dała
się ponieść zwyczajom wyznaczanym przez
rozmaite święta i fiesty, wreszcie odnalazła
swój sposób na życie i założyła rodzinę. Nie
pożegnała się też z marzeniami – własnym
domem z kawałkiem winnicy.

Nagromadzenie wspomnień, wrażeń, ludzi, jest tu oszałamiające.
Aleksandra Seghi w ujmujący sposób opisuje Toskanię i Toskańczyków,
i to, jak wygląda codzienność w tym najbardziej okupowanym
przez turystów regionie. Pozwala zajrzeć czytelnikom za kotarę,
do intymnego, prywatnego świata mieszkańców Pistoi, dzięki
czemu poznajemy ich usposobienie i słabości, wreszcie daje możliwość
przekroczenia progu kuchni włoskiej mammy czyli jej teściowej.
Ta książka to rarytas dla zakochanych we włoskich klimatach.
I włoskiej kuchni, bowiem autorka swe opowieści przeplata przepisami
na ulubione potrawy.

Całość napisana lekko, ironicznie, bardzo subiektywnie. Niesiona
opowieścią nawet nie zauważyłam, jak szybko upłynął mi czas
na lekturze.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ