Poniedziałek, 29 listopada 2021
Darmowy e-book „Polski stół” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek wygrał w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021, nazywanym kulinarnymi Oscarami. Książka o historii polskiej kuchni, przetłumaczona na pięć języków, zajęła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka Kulinarna) oraz drugie w kategorii Embassy Books (Dyplomacja Kulinarna).
W ostatniej edycji konkursu wzięło udział ok. 100 tys. książek z różnych krajów świata.
Magdalena Tomaszewska–Bolałek nie po raz pierwszy została nagrodzona za inspirującą książkę. Wcześniej wyróżnienie otrzymała jej publikacja „Kulinarne tradycje Finlandii”. Autorka z zawodu jest orientalistką i kulturoznawczynią. Na SWPS w Warszawie zajmuje się między innymi neurogastronomią, dyplomacją kulinarną i historią wyżywienia. Prowadzi też blog Kuchniokracja. W „Polskim stole” zajęła się historią naszych, rodzimych kulinariów oraz przyjrzała się pochodzeniu najważniejszych składników. Zahaczyła też o wiedzę dotyczącą literatury, historii, a nawet wierzeń religijnych.

„Polski stół” współfinansowało polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Partnerami publikacji są Muzeum Polskiej Wódki oraz Muzeum Piernika w Toruniu.

Plik do pobrania >>>tutaj

Podaj dalej
Autor: ET
Źródło: Polska Times