środa, 29 lutego 2012
WydawcaWydawnictwo Literackie
RecenzentET
Miejsce publikacjiKraków
Rok publikacji2011
Liczba stron200


Jerzy Knappe, przypomnę tym, którzy nie śledzą serialu TVN „Przepis
na życie”, to zawodowy kucharz, były szef kuchni w restauracji
„Imbir”, w którego rolę wcielił się Borys Szyc. Na ekranie wyczarowuje
wykwintne, smakowite potrawy, podobnie zresztą jak jego
serialowa partnerka Anka, którą gra Magda Kumorek. Świetnie ten
fakt oraz wysoką popularność obrazu wykorzystał wydawca i wypuścił
na rynek księgarski pięknie wydaną, bogato ilustrowaną fotosami
z serialu książkę z przepisami. Przy okazji wyszło na jaw, że
za wszystkimi filmowymi daniami stoją Dorota Kwiecińska i Anna
Chwilczyńska oraz scenarzystka serialu Agnieszka Pilaszewska. Ale
to właściwie szczegół, bo publikacja broni się propozycjami receptur.
Wiele z nich nie wymaga większego zachodu, a uczyni jadłospis
atrakcyjniejszym. Widać, że autorkom najbardziej odpowiada kuchnia
śródziemnomorska, w której królują proste przepisy, przeważają
warzywa i ryby. Wśród propozycji znalazły się takie znakomitości
jak terrina rybna, krewetki z serem pleśniowym i czosnkiem, kaczka
w rozmarynie, makaron z domowym pesto, chleb oliwny, apple
pie, i panna cotta.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ