środa, 29 lutego 2012
WydawcaZwierciadło
AutorRobert Sowa
RecenzentET
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2011
Liczba stron224


Nowe, zaskakujące oblicze kuchni polskiej. Opierając się na tradycyjnych
smakach wybranych regionów Polski znany polski szef kuchni
kreuje bardzo innowacyjne w smaku, a czasem i formie dania. Receptury
przeplatane są opowieściami o rodzimych specjałach. Autor
wzbogaca potrawy stosując tak znane polskie produkty jak miód pitny,
gruszki klapsy, kurki, czarny bez czy bryndza. Moje kubki smakowe
pobudziły zwłaszcza: sałatka z rukoli i piersi kaczki z truskawkami,
jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico,
wątróbka cielęca z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym podana
na pierniku korzennym, pieczony sandacz mazurski z konfiturą
z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią. Nie mogę przestać
myśleć o musie jabłkowym z lawendą, a jeszcze bardziej zżera mnie
ciekawość, jak może smakować na podniebieniu tort czekoladowy
z nalewką z dzikich wiśni i musem czekoladowym aromatyzowanym
herbatą Earl Grey. Niewiele książek kulinarnych na temat kuchni polskiej
jest w stanie mnie zaskoczyć, a ta, autorstwa Roberta Sowy, jest
rewelacyjna.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ