Poniedziałek, 8 sierpnia 2011
WydawcaRebis
TłumaczenieBożena Jóźwiak
RecenzentJarosław Górski
Miejsce publikacjiPoznań
Rok publikacji2011
Liczba stron256


Podobno 6 milionów Polaków odchudza się regularnie
lub od czasu do czasu, stosując różne,
czasem bardzo radykalne lub niebezpieczne dla
zdrowia metody. Z całą pewnością wielu z nich
przyda się poradnik opracowany przez lekarzy
z amerykańskiej kliniko Mayo, który powstał
w oparciu o długoletnie doświadczenia całego
zespołu pomagającego pacjentom pozbyć się
niepotrzebnych kilogramów. Nie ma tu żadnych
ekstremalnych zaleceń, ale też żadnych
nierealistycznych obietnic, to program oparty na wiedzy medycznej
i znajomości słabości ludzkiego charakteru (podstawowe hasło: „gdy
jesteś głodny, jedz!”). Poradnik napisany został w stylu amerykańskim:
bardzo przejrzyście, z planem działań opisanym w kolejnych krokach.
Wiele złych nawyków żywieniowych bierze się ze złej oceny tego, co
jemy i w jakich ilościach, dlatego dużo miejsca poświęcono tu na obrazowe
uświadomienie czytelnika, jakiej wielkości porcje jakich produktów
powinien spożywać. I tak, porcja mięsa lub ryby na obiad powinna
być zbliżona wielkością do talii kart, porcja tłuszczu na śniadanie (np.
masła mlecznego lub orzechowego) wielkości kostki do gry, porcja węglowodanów
wielkości krążka hokejowego. Przede wszystkim jednak
autorzy diety zalecają zmianę nie tylko żywieniowych, ale i życiowych
nawyków, takich jak jedzenie przed telewizorem, nieruchawy tryb życia,
negatywne nastawienie do własnych możliwości itp.
Zmiana nawyków to trudne zadanie, wymagające systematyczności

i ścisłego trzymania się wyznaczonego planu. Pomaga w tym „Dziennik”
służący osobie odchudzającej się do kontroli własnych zachowań
żywieniowych i życiowych (m.in. zapisywania, co i kiedy się zjadło, planowania
zakupów i wysiłku fizycznego itp.).

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ