Co pewien czas na rynku książki ukazują się
poradniki, albumy oraz kompendia wiedzy na
temat różnorakich alkoholi, zarówno słabszych
jak i mocniejszych. Tym razem moją uwagę
przykuła książka w twardej oprawie, z dużym
napisem na okładce – wina domowe. Już sam
tytuł pozwala się domyślać, że nie będzie to
kolejny nudny przewodnik po francuskich apelacjach
dla snobów. W książce opisane są niezbędne
elementy do produkcji wina, procesy
jego powstawania oraz oczywiście przepisy. Wszystko wyłożone
w jasny, przejrzysty sposób dla laików. To niezbędnik dla osób rozpoczynających
przygodę z domowym winiarstwem a także pasjonatów,
pragnących rozwinąć swoje umiejętności. W moim odczuciu
nie jest to tylko pozycja dla początkujących, jak głosi napis na okładce,
gdyż bardziej zaawansowani winiarze będą mogli się dowiedzieć
jak zrobić wino z dyni, pomidora czy ziemniaka. To właśnie, przede
wszystkim, odróżnia książkę Małgorzaty Caprari, od innych, znanych
mi dotychczas poradników.