Piątek, 28 października 2011
WydawcaWeltbild
AutorMałgorzata Caprari
RecenzentMO
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2011
Liczba stron98


Co pewien czas na rynku książki ukazują się
poradniki, albumy oraz kompendia wiedzy na
temat różnorakich alkoholi, zarówno słabszych
jak i mocniejszych. Tym razem moją uwagę
przykuła książka w twardej oprawie, z dużym
napisem na okładce – wina domowe. Już sam
tytuł pozwala się domyślać, że nie będzie to
kolejny nudny przewodnik po francuskich apelacjach
dla snobów. W książce opisane są niezbędne
elementy do produkcji wina, procesy
jego powstawania oraz oczywiście przepisy. Wszystko wyłożone
w jasny, przejrzysty sposób dla laików. To niezbędnik dla osób rozpoczynających
przygodę z domowym winiarstwem a także pasjonatów,
pragnących rozwinąć swoje umiejętności. W moim odczuciu
nie jest to tylko pozycja dla początkujących, jak głosi napis na okładce,
gdyż bardziej zaawansowani winiarze będą mogli się dowiedzieć
jak zrobić wino z dyni, pomidora czy ziemniaka. To właśnie, przede
wszystkim, odróżnia książkę Małgorzaty Caprari, od innych, znanych
mi dotychczas poradników.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ