środa, 22 marca 2017
WydawcaNowy Świat
AutorLucyna Ćwierczakiewiczowa
RecenzentEWA TENDERENDA
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2004
Liczba stron256


Gdy powraca moda na zdrową‚ naturalną żywność‚
„ekologiczne”
produkty spożywcze i coraz częściej Fast Food wypierane jest z użycia na rzecz Slow Food, w wielkim stylu powraca dziewiętnastowieczny
kulinarny przebój. Jak zapewnia wydawca – nie jest to reprint‚ lecz zupełnie nowe wydanie‚ nieco uwspółcześnione (opatrzone komentarzami w kwestiach wag i miar i niektórych terminów)‚ lecz z zachowaną dziewiętnastoletnią polszczyzną. Napisany został przez niezwykłą postać‚ żyjącą w latach 1829-1901 autorkę popularnych książek kulinarnych‚ które doczekały się już kilkunastu wznowień.

Publikację trudno jest jednoznacznie
zakwalifikować‚ nie można jej bowiem potraktować jako zwykłą książkę kucharską. To nieprzeciętne dzieło‚ ma coś z powieści historycznej (autorka przypomina o dawnych czasach‚ gdy pisze o „porze obfitego poławiania
w naszej Wiśle jesiotrów” czy też‚ że „u nas dereń znajduje się w Mokotowie pod Warszawą”)‚ a i wielu innych gatunków literackich
można się w nim doszukać. Lucyna Ćwierczakiewiczowa z jednej strony drobiazgowo opisuje
procedurę szlachtowania i oprawiania tucznika, z drugiej poetycko podaje przepis na konfitury z gruszek. Sławna autorka
doradza jak przywrócić pierwotny smak „kiełbasom lub innej wędlinie pleśnią pokrytej”‚ podaje przepisy na chleb‚ salami‚ kawior‚ śliwowicę‚ szampana‚ 39 rodzajów mazurków‚ marynat‚ nalewek i konfitur.

Małgorzata Blikle podczas spotkania
promującego książkę przyznała‚
że wiele przepisów zawartych w książce stosowanych jest w jej rodzinnej firmie‚ której tradycje sięgają 1869 roku. Książki kucharskie
Lucyny Ćwierczakiewiczowej od zawsze były w jej rodzinie‚ a to najnowsze wydanie dostępne jest również w nowootwartym sklepie delikatesowym Blikle na Nowym Świecie.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa zdawała się mówić‚ że prędkość‚ pęd‚ który często gości w naszym nowoczesnym świecie odwraca uwagę od szczegółów‚ a to one decydują o smaku i o przyjemności ze smakowania. Autorka lansowała – podobnie jak coraz bardziej popularny ruch Slow Food – modę na odkrywanie smaków – działała na rzecz ochrony tradycyjnych polskich produktów spożywczych.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ