Piątek, 2 grudnia 2011
WydawcaPublicat
AutorCristina Bottari
TłumaczenieAgnieszka Zielińska
RecenzentET
Miejsce publikacjiPoznań
Rok publikacji2011
Liczba stron288


Szukając klucza, który pozwoliłby odkryć
tajemnicę i autentyczność Włoch, warto
sięgnąć po książkę Cristiny Bottari, w której
autorka zgromadziła blisko 150 receptur
na tradycyjne dania włoskiej kuchni, zaczerpnięte
ze starych zapisków i uzupełniła
je o cudowne historie ze swego dzieciństwa,
anegdoty lub praktyczne porady nie
wyłącznie kulinarne (biały obrus, który ma
brzydką uporczywą plamę, warto rozwiesić
na świeżym powietrzu – słońce poradzi sobie z zabrudzeniem).
Przepisy zostały podzielone w najbardziej klasyczny sposób: przystawki,
pierwsze dania, zupy, pizze, dania mięsne, dania rybne,
dodatki warzywne, desery i przetwory. Przy niemal każdym daniu
– sugestia dotycząca wina. Są tu przepisy na faszerowane oliwki,
spaghetti alla carbonara, gnocchi z dyni, cantuccini i likier limoncello.
Zachwyca strona wizualna tej książki. Opracowanie graficzne jest
wyjątkowej urody. Piękne fotografie, zarówno potraw jak i ludzi czy
miejsc, nowoczesne i nostalgiczne, twarda oprawa, dobór czcionki,
wszystko tutaj harmonizuje ze sobą.
„MammaMia” została okrzyknięta w 2010 roku w ramach Gourmand

World Najlepszą na Świecie Książką Kucharską poświęconą
kuchni włoskiej.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ