Wtorek, 14 lutego 2012
WydawcaG+J
AutorEvita de Gor, Gavin Baxter
TłumaczenieAnna Wolna
RecenzentET
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2011
Liczba stron368


Uwielbiam odwiedzać targowiska i bazary.
Przyciągają gwarem, kuszą kolorami, zaciekawiają
nowymi odkryciami smakowymi
i dają wiele możliwości poznania prawdziwych
i oryginalnych potraw odwiedzanego
miejsca. W wielu krajach, jak w Hiszpanii czy
Włoszech, są ważnym elementem stylu życia.
Dlatego z wielkim entuzjazmem sięgnęłam
po książkę autorstwa miłośników kuchni
i podróży, którzy mieli okazję odwiedzić rozmaite
stargany na całym świecie. Autorzy ze znawstwem opowiadają o targowiskach
i kuchniach świata. Gavin Baxter jest Australijczykiem, wiele lat
spędził na doskonaleniu fachu, pracując m.in. na luksusowych jachtach, od
niedawna szefuje kuchni Hotelu Mariott w Warszawie i miał okazję gotować
dla Baracka Obamy, podczas niedawnej wizyty prezydenta Stanów Zjednoczonych
w naszym kraju. Evita de Gor urodziła się w Polsce, ale większość
swojego życia spędziła w Australii. Spod jej ręki wyszło kilka książek,
była redaktorem naczelnym lifestylowego pisma „Weranda”.
Każdy rozdział książki (łącznie jest ich 20) poświęcony jest innemu

krajowi – od Grecji, Chorwacji po Nową Zelandię i Brazylię. Zwraca
uwagę osobisty ton i zaangażowanie autorów oraz ich ukierunkowanie
na zdrową kuchnię. W większości receptur proponowanych przez Baxtera
warzywa przejęły wiodącą rolę a najważniejszym tłuszczem jest
oliwa. Przepisy nie są skomplikowane i opierają się na produktach łatwo
dostępnych w naszym kraju. Oczywiście nie zabrakło polskich akcentów
i opisów ciekawych polskich targowisk oraz przepisów na takie dania jak
pierogi z kurkami i łosoś bałtycki z grilla. Wśród wielu fascynujących informacji
można też znaleźć takie ciekawostki jak ta, że polscy imigranci
odegrali ogromną rolę w zakładaniu plantacji ostrokrzewu w Argentynie,
z którego liści parzy się mate. Książka ukazała się w wersji dwujęzycznej –
polsko-angielskiej oraz w barwnej i eleganckiej szacie graficznej.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ