Wtorek, 9 października 2012
WydawcaJedność
AutorSigrid Verbert
TłumaczenieZofia Pająk
RecenzentET
Miejsce publikacjiKielce
Rok publikacji2012
Liczba stron192


„Szukasz ciekawego prezentu? Mamy coś specjalnie
dla ciebie”, „Prezenty, jakich nie dostaniesz
nigdzie indziej” – co się kryje pod takimi
internetowymi reklamami? Najczęściej albo coś
niebotycznie drogiego, albo kiepskiej jakości,
nieadekwatnego do ceny. A tymczasem wystarczy
dobry pomysł. Cantuccini, brownie, trufle,
stollen, tartaletki, barrette i nugat – któż nie
lubi tych słodkich pyszności? Czemuż więc nie
obdarzyć kogoś bliskiego własnoręcznie przygotowanymi
kulinariami, wszak tylko taki podarunek może mieć naprawdę
wartość – przekonuje autorka smakowitej książki. „Uparcie wszystkim
powtarzam, że wolę dostać słoik tartego selera albo pęczek rzodkiewek
zamiast bukietu. Gdy otrzymuję spożywcze prezenty zrobione specjalnie
z myślą o mnie, czuję, że to umacnia przyjaźń”. Sigrid Verbert, która pochodzi
z Belgii, od kilku lat mieszka w Rzymie, pisze swobodnie i z wielką pasją, od pierwszych zdań widać, że kuchnia to jej królestwo. W tomie znalazło
się 150 receptur na smakołyki z całego świata (m.in. greckie, marokańskie,
włoskie, szwedzkie), słodkie i słone, kruche i ciągnące, chrupiące i płynne,
zdrowe i bardzo kaloryczne. Wszystkie łatwe do wykonania i warte grzechu.
Pozwalające jeszcze pobawić się formą, poeksperymentować. Potem
pozostaje jeszcze te pyszności zapakować, a autorka podsuwa oryginalne
i eleganckie pomysły na opakowania. Doskonały duet z tekstem tworzą
wyśmienite fotografie, właściwie co druga strona opatrzona jest ilustracją,
która wywołać może gwałtowny atak ślinotoku. Już sama strona graficzna
książki jest wysmakowana, całość to po prostu majstersztyk.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ