RECENZJE
WYSZUKAJ RECENZJĘ
KATEGORTYZACJA
- Albumy
- Biografie, wspomnienia
- Dla dzieci i młodzieży
- Dramaturgia
- Edukacja
- Encyklopedie, słowniki, informatory, leksykony
- Film
- Filozofia, nauka, esej
- Historia
- Informatyka
- Komiksy
- Książki audio
- Kulinaria
- Listy
- Literatura faktu
- Literaturoznawstwo
- Mapy, atlasy
- Motoryzacja
- Poezja
- Poradniki
- Prawo i gospodarka
- Proza obca
- Proza polska
- Przewodniki turystyczne
- Psychologia
- Religia
- Sport
- Teatr
- Technika
- Varsaviana
- Życie społeczne
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Czwartek, 8 lipca 2021
Valentin Néraudeau
Książka o charakterze albumowym, wytwornie wydana na kredowym papierze, z pięknymi kolorowymi fotografiami. Zawiera 35 przepisów na desery w wersji klasycznej i light. Autor to szef kuchni, konsultant dietetyczny oraz twórca renomowanych restauracji w Tuluzie i Paryżu. Jest wielkim smakoszem i amatorem deserów. Przepisy są proste, o różnorodnych smakach i o różnej konsystencji, przede wszystkim […]
Czwartek, 10 grudnia 2020
Bartek Kieżun
Trzecia książka dwukrotnego laureata Nagrody Magellana. Zachwycił członków jury „Italią do zjedzenia” i „Portugalią do zjedzenia”. Tym razem mamy do czynienia z wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po największym mieście Turcji. Autor umiejętnie przeplata gawędy o odwiedzanych miejscach z ciekawostkami o historii i kulturze Stambułu i oczywiście recepturami. Na niezwykle barwną publikację składają […]
środa, 4 listopada 2020
Lara Gessler
Lara Gessler pasję do gotowania odziedziczyła po mamie – słynnej restauratorce i tacie – cukierniku. Fachu uczyła się w akademiach kulinarnych, a umiejętności doskonaliła w londyńskich i nowojorskich restauracjach. Obecnie jest współwłaścicielką dwóch lokali – U Fukiera i Słodki Słony. W debiutanckiej książce „Słodki zielnik Lary”, wydanej przed czterema laty, zaprezentowała nieoczywiste połączenia deserów i […]
Czwartek, 1 października 2020
Łukasz Gołębiewski
Mokry żwir, mech, trawa, cukierek maślany, popcorn, gliniana doniczka, pudełko po cygarach, tłuszcz z bekonu, bryza morska – aż trudno uwierzyć, że takich aromatów można doszukać się w winach. Książka Łukasza Gołębiewskiego nie jest przewodnikiem po aromatach, to raczej rodzaj podszeptu, podsunięcia, że świat alkoholi jest bardzo bogaty i złożony, pełen smaków, wymaga jednak nieco […]
Czwartek, 1 października 2020
Joanna Naklicka-Kleser
O tym, że Janusz Palikot lubi i umie gotować, wiadomo. A skąd? Skądinąd – czyli z wywiadów, wypowiedzi, relacji, opowieści, jakie o nim kursują. Znany jest bardziej z produkcji alkoholu – kiedyś „gazusie”, potem żołądkowa gorzka, browar Tenczynek, teraz Alembik, który obiecuje „wódkę kraftową w twoim mieście”. W kuchni, przy garach, za stołem czuje się […]
Czwartek, 1 października 2020
Janusz Palikot
O tym, że Janusz Palikot lubi i umie gotować, wiadomo. A skąd? Skądinąd – czyli z wywiadów, wypowiedzi, relacji, opowieści, jakie o nim kursują. Znany jest bardziej z produkcji alkoholu – kiedyś „gazusie”, potem żołądkowa gorzka, browar Tenczynek, teraz Alembik, który obiecuje „wódkę kraftową w twoim mieście”. W kuchni, przy garach, za stołem czuje się […]
Wtorek, 5 maja 2020
Anna Szubińska
Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to także zdrowie, dobre relacje prywatne i zawodowe, przyjemność zmysłowa. W tej książce znalazły się przepisy na potrawy, które mają wzmagać apetyt na miłość. Dziennikarka prezentuje receptury oparte na składnikach i przyprawach, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków. Wśród przepisów znalazły się apetyczne przystawki, aromatyczne zupy, owoce […]
Czwartek, 9 kwietnia 2020
Alicja Rokicka
Poprosiłem wydawcę o tę książkę, by spróbować zmierzyć się – nacisk na słowo „spróbować” – z kuchnią wegańską. Jeśli miałem wcześniej jakieś z nią doświadczenia, to nieświadomie – ot, ktoś częstował wiktuałami przyniesionymi z domu, w restauracji postawiono na stole czekadełka, po które sięga się bez oporów. Przeciętny mięsożerca, otwarty na inne smaki, dziś nie […]
środa, 28 sierpnia 2019
Paola Mancini, Barbara Polettini
W książce zamieszczono opisy roślin popularnych w całej Europie. Przy każdej z nich podane jest występowanie, okres zbioru i właściwości lecznicze. Znajduje się tu też rozdział o objawach różnych dolegliwości, które można leczyć ziołami, ze wskazaniem kilku pożytecznych preparatów do zastosowania w określonym przypadku. Zamieszczono tu także przepisy kulinarne z wykorzystaniem przypraw ziołowych. By ułatwić […]
środa, 28 sierpnia 2019
Anna Szubińska
Książka Anny Szubińskiej jest autorskim zbiorem nalewek, który nie powiela starych receptur jak większość tego typu publikacji. Dziennikarka w części korzysta z rodzinnych tradycji dziadka, w części z własnych eksperymentów, nie stroni od wykorzystywania alkoholi innych niż wódka i spirytus (rum, winiak, wino) czy owoców egzotycznych, a także oferuje różne ciekawe połączenia owoców i przypraw. […]
środa, 31 lipca 2019
Piotr Apostolidis
Autor dużo czasu spędził w Gruzji, odwiedził winiarzy znanych i zupełnie anonimowych, sam zrobił kilka win. Jego książka to bezpretensjonalna relacja z podróży, opowieść nie tylko o winie, ale też o kuchni, o gościnności i samopomocy sąsiedzkiej, o Gruzji, w której ludzie wciąż żyją blisko siebie. „Gruzińska uczta” sprawia wrażenie wyimków z prywatnego dziennika. Piotr […]
środa, 17 kwietnia 2019
Roberto Alborghetti
Biesiadować przy stole z Papieżem Franciszkiem to nie lada zaszczyt dla ucztującego gościa. Zwłaszcza że papież dba nie tylko o dobór potraw, ale i atmosferę przy stole. Stół bowiem pełni rolę niezwykłego łącznika pokoleń, stanów, rodzin, społeczności itd. Przy smakach i zapachach miło jest gawędzić, rozwiązywać problemy, dzielić się radością sukcesów, omawiać trudności i szukać […]