RECENZJE
WYSZUKAJ RECENZJĘ
KATEGORTYZACJA
- Albumy
- Biografie, wspomnienia
- Dla dzieci i młodzieży
- Dramaturgia
- Edukacja
- Encyklopedie, słowniki, informatory, leksykony
- Film
- Filozofia, nauka, esej
- Historia
- Informatyka
- Komiksy
- Książki audio
- Kulinaria
- Listy
- Literatura faktu
- Literaturoznawstwo
- Mapy, atlasy
- Motoryzacja
- Poezja
- Poradniki
- Prawo i gospodarka
- Proza obca
- Proza polska
- Przewodniki turystyczne
- Psychologia
- Religia
- Sport
- Teatr
- Technika
- Varsaviana
- Życie społeczne
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Niedziela, 4 sierpnia 2024
Grażyna Betlej-Furman
Ta książka robi wrażenie. Bo jest nie tylko o kulinariach, opisuje kawałek historii, trochę geografii, jest albumem z nostalgicznymi i pięknymi zdjęciami, ale i ciepłą opowieścią o miejscu, które się kocha. O jego kolorach i smakach. O rodzinie, o mamie i dziadkach. Autorka mieszka w Ropkach już ponad pół wieku, została tam przywieziona przez rodziców, […]
Niedziela, 9 czerwca 2024
Bartek Kieżun
Nowa książka dwukrotnego laureata Nagrody Magellana, który zachwycił członków jury „Italią do zjedzenia” i „Portugalią do zjedzenia”. W podobnym smakowitym stylu opisał jeszcze Hiszpanię, Stambuł, Ateny i Jerozolimę. Tym razem mamy do czynienia z wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po fascynującym mieście u podnóża Wezuwiusza. W publikacji znalazło się mnóstwo adresów miejsc wartych […]
środa, 6 grudnia 2023
Bartek Kieżun
W przeglądzie księgarskich półek z nowościami kulinarnymi zdecydowanie wyróżnia się nowa książka Bartka Kieżuna, dwukrotnego laureata Nagrody Magellana przyznawanej przez naszą redakcję. Dziennikarz, podróżnik, fotograf, wyrobił sobie markę specjalisty w zakresie kuchni śródziemnomorskiej, a każda jego książka podróżniczo-kulinarna jest wydarzeniem i cieszy oko. Tym razem na jego celowniku znalazła się Jerozolima, miasto na styku wielu […]
Sobota, 29 kwietnia 2023
Piotr Janczarek
Kulinarny Lwów ma bardzo wiele do zaoferowania, o czym możemy przekonać się z książki Piotra Janczarka. A przecież ważnym elementem poznania nowego kraju jest smakowanie jego specjałów, poznanie tradycji. Przed wojną Lwów był chętnie odwiedzany przez Polaków nie tylko z uwagi na bogatą historię, ale właśnie także ze względu na smaki i klimatyczne lokale. Kuchnia […]
środa, 1 lutego 2023
Le Cordon Bleu
Le Cordon Bleu (sieć szkół założona w Paryżu w 1895 roku, posiadająca 35 oddziałów w ponad 20 krajach) to jeden z najważniejszych na świecie ośrodków gotowania i kształcenia zainteresowanych m.in. sztuką kulinarną od poziomu podstawowego aż po programy uniwersyteckie. Prezentowany album, pięknie wydany, zawiera 340 zdjęć wspaniałej jakości przeróżnych czekoladowych cudeniek. Mieści się w nim […]
Piątek, 16 grudnia 2022
Kuba Janicki, Tomek Kosiński, Magdalena Kubiaczyk, Joanna Plichta
Wino, jak przekonuje czwórka autorów, jest naturalnym cudem. Źródłem przyjemności, dobrej zabawy i ekscytujących, smakowych odkryć. Wiedzą autorzy, o czym piszą, od lat zajmują się winiarstwem, obecnie prowadzą wine bar Chabry z Poligonu na krakowskim Kazimierzu. W ofercie lokalu są naturalne wina od małych, ekologicznych producentów, po białe, czerwone, a nawet… pomarańczowe. Te ostatnie cieszą […]
Piątek, 2 grudnia 2022
Luca Cesari
Kuchnia włoska jest najpopularniejszą kuchnią regionalną na świecie, na Półwyspie Apenińskim podniesiono ją do rangi sztuki. Jestem wielką miłośniczką włoskich smaków, z przyjemnością kolekcjonuję książkowe opowieści kulinarne, smakuję Italii dosłownie i w przenośni. I ileż to na swojej drodze spotkałam ludzi, którzy próbowali przekonać mnie do swojej wizji, że to właśnie oni wiedzą, jaka jest […]
Wtorek, 1 listopada 2022
Olia Hercules
W Ukrainie trwa wojna, ludzie tracą nie tylko rzeczy materialne, ale i życie. W takim momencie pisanie o książce, która nosi tytuł „Sielskie smaki” i opowiada o ukraińskiej kuchni, przyrodzie i zwyczajach ludzi tam mieszkających, mogłoby wydać się co najmniej nie na czasie. Jednak już podtytuł: „Nostalgiczna podróż kulinarna” rozwiewa wątpliwości; tak, to jest znakomity […]
środa, 9 marca 2022
Tomasz Strzelczyk
W jednej z opowieści Marcina Podolca, komiksiarza z wielkim poczuciem humoru, do kapitana Sheera podchodzi Bosman z psiną o czarnej sierści i przekonuje: „Merdaczek poczciwinka! Już Kapitana polubił!”. To samo chciałem powiedzieć, gdy trafiłem w sieci na filmik Tomasza Strzelczyka, „faceta w kuchni”. Nie pamiętam, co akurat pichcił, ale już go polubiłem – bo robił […]
środa, 9 lutego 2022
Anda Rottenberg (i przyjaciele)
Ten tom wzbudził w mediach pienia: że tak bogaty, cudownie napisany, wspaniale zilustrowany, innowacyjny. Ocenę moją opieram na porównaniu z licznymi w tej chwili innymi książkami pokazującymi kuchnię, przepisy, jadło, napitki, tradycję i co tam jeszcze kto chce. Zatem od początku – bogaty? Tak, przepisów jest multum, różnych różnistych, ich wyliczanie nie miałoby sensu. Zilustrowany […]
środa, 9 lutego 2022
Bartek Kieżun
Hiszpania to kulinarny raj! No dobrze, po Włoszech, które zresztą Bartek Kieżun też wspaniale opisał. Ale ojczyzna Cervantesa zachwyca zabytkami i kusi smakami. Autor, smakosz i erudyta, umiejętnie łączy funkcje książki kulinarnej z przewodnikiem, zajmująco opowiada o historii i sztuce odwiedzanego kraju, rozprawia o smakowitych odkryciach, a każdy temat puentuje recepturą. Czasem do przepisu dodaje […]
Wtorek, 2 listopada 2021
Dionisios Sturis
Książki kucharskie już dawno zamieniły się w opowieści kulinarne – gdy czasem zdejmuję z półki „Kuchnię polską”, dłużej kiwam nad nią głową, niż wyszukuję przepisy. Bo owa „Kuchnia” to encyklopedia czy też słownik, suchy zbiór receptur i użytecznych uwag, okraszonych introdukcjami jakby przeniesionymi z podręcznika zbiorowego żywienia. Czy było to złe podejście? Wtedy jedyne znane, […]