RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Wtorek, 5 maja 2020
Anna Szubińska
Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to także zdrowie, dobre relacje prywatne i zawodowe, przyjemność zmysłowa. W tej książce znalazły się przepisy na potrawy, które mają wzmagać apetyt na miłość. Dziennikarka prezentuje receptury oparte na składnikach i przyprawach, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków. Wśród przepisów znalazły się apetyczne przystawki, aromatyczne zupy, owoce […]
Czwartek, 9 kwietnia 2020
Alicja Rokicka
Poprosiłem wydawcę o tę książkę, by spróbować zmierzyć się – nacisk na słowo „spróbować” – z kuchnią wegańską. Jeśli miałem wcześniej jakieś z nią doświadczenia, to nieświadomie – ot, ktoś częstował wiktuałami przyniesionymi z domu, w restauracji postawiono na stole czekadełka, po które sięga się bez oporów. Przeciętny mięsożerca, otwarty na inne smaki, dziś nie […]
środa, 28 sierpnia 2019
Paola Mancini, Barbara Polettini
W książce zamieszczono opisy roślin popularnych w całej Europie. Przy każdej z nich podane jest występowanie, okres zbioru i właściwości lecznicze. Znajduje się tu też rozdział o objawach różnych dolegliwości, które można leczyć ziołami, ze wskazaniem kilku pożytecznych preparatów do zastosowania w określonym przypadku. Zamieszczono tu także przepisy kulinarne z wykorzystaniem przypraw ziołowych. By ułatwić […]
środa, 28 sierpnia 2019
Anna Szubińska
Książka Anny Szubińskiej jest autorskim zbiorem nalewek, który nie powiela starych receptur jak większość tego typu publikacji. Dziennikarka w części korzysta z rodzinnych tradycji dziadka, w części z własnych eksperymentów, nie stroni od wykorzystywania alkoholi innych niż wódka i spirytus (rum, winiak, wino) czy owoców egzotycznych, a także oferuje różne ciekawe połączenia owoców i przypraw. […]
środa, 31 lipca 2019
Piotr Apostolidis
Autor dużo czasu spędził w Gruzji, odwiedził winiarzy znanych i zupełnie anonimowych, sam zrobił kilka win. Jego książka to bezpretensjonalna relacja z podróży, opowieść nie tylko o winie, ale też o kuchni, o gościnności i samopomocy sąsiedzkiej, o Gruzji, w której ludzie wciąż żyją blisko siebie. „Gruzińska uczta” sprawia wrażenie wyimków z prywatnego dziennika. Piotr […]
środa, 17 kwietnia 2019
Roberto Alborghetti
Biesiadować przy stole z Papieżem Franciszkiem to nie lada zaszczyt dla ucztującego gościa. Zwłaszcza że papież dba nie tylko o dobór potraw, ale i atmosferę przy stole. Stół bowiem pełni rolę niezwykłego łącznika pokoleń, stanów, rodzin, społeczności itd. Przy smakach i zapachach miło jest gawędzić, rozwiązywać problemy, dzielić się radością sukcesów, omawiać trudności i szukać […]
Czwartek, 20 grudnia 2018
Licia Cangnoni, Piero Rainone, Simone Rugiati
Książka stanowi wyjątkowe kompendium wiedzy cukierniczej, będąc swoistą szkołą przyrządzania wszelkiego rodzaju słodkości. A ich wykonanie jest proste i przyjemne. Pozycję podzielono na trzy obszerne rozdziały; „Słodkie wypieki i smażone słodkości”, gdzie czytelnik zapozna się z technikami wykonania najbardziej klasycznych bazowych ciast i ciasteczek deserowych. W rozdziale drugim – „Smakołyki z pucharka” – mowa o […]
Czwartek, 20 grudnia 2018
Maria Iwaszkiewicz
Kompilacja trzech książek: „Gawęd o jedzeniu”, „Z moim ojcem o jedzeniu” i „Gawęd o przyjęciach”. Zawiera jadłospisy uczt, na które do Stawiska – sadyby Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów – na przestrzeni przeszło pięciu dekad zapraszano luminarzy kultury: Karola Szymanowskiego, Leona Schillera, Juliana Tuwima, Jana Parandowskiego, Kornela Makuszyńskiego, Witkacego, Jerzego Andrzejewskiego czy Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. A […]
środa, 24 października 2018
Marion Grillparzer
Złoto dla zdrowia, lekarstwo z garnka, moc natury, filozofia i życiowa fantazja – tak o zupach tradycyjnych dawniej i modnych obecnie mówi autorka poradnika. Zatem znajdziemy tu wyjątkowo dużo informacji na temat gotowania zup, składników, właściwości zdrowotnych. Dzięki poznaniu i zastosowaniu przepisów zamieszczonych w tej książce można stać się szczupłym, mieć zdrowe kości i stawy, […]
Piątek, 3 sierpnia 2018
Bazylia tajska, rukiew wodna, pachnotka, kolendra dopiero szturmują kuchnie między Odrą a Bugiem. Majeranek, pietruszka, szczaw, mięta, lubczyk, szałwia, tymianek i rozmaryn są obecne w niej od stuleci. Bazylia, melisa i oregano zdążyły się w już w niej zadomowić. Wszystkie ww. zioła stanowią istotne dodatki przepisów – autorstwa szefów kuchni, względnie kulinarnych blogerów – zawartych […]