RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
środa, 9 marca 2022
Tomasz Strzelczyk
W jednej z opowieści Marcina Podolca, komiksiarza z wielkim poczuciem humoru, do kapitana Sheera podchodzi Bosman z psiną o czarnej sierści i przekonuje: „Merdaczek poczciwinka! Już Kapitana polubił!”. To samo chciałem powiedzieć, gdy trafiłem w sieci na filmik Tomasza Strzelczyka, „faceta w kuchni”. Nie pamiętam, co akurat pichcił, ale już go polubiłem – bo robił […]
środa, 9 lutego 2022
Anda Rottenberg (i przyjaciele)
Ten tom wzbudził w mediach pienia: że tak bogaty, cudownie napisany, wspaniale zilustrowany, innowacyjny. Ocenę moją opieram na porównaniu z licznymi w tej chwili innymi książkami pokazującymi kuchnię, przepisy, jadło, napitki, tradycję i co tam jeszcze kto chce. Zatem od początku – bogaty? Tak, przepisów jest multum, różnych różnistych, ich wyliczanie nie miałoby sensu. Zilustrowany […]
środa, 9 lutego 2022
Bartek Kieżun
Hiszpania to kulinarny raj! No dobrze, po Włoszech, które zresztą Bartek Kieżun też wspaniale opisał. Ale ojczyzna Cervantesa zachwyca zabytkami i kusi smakami. Autor, smakosz i erudyta, umiejętnie łączy funkcje książki kulinarnej z przewodnikiem, zajmująco opowiada o historii i sztuce odwiedzanego kraju, rozprawia o smakowitych odkryciach, a każdy temat puentuje recepturą. Czasem do przepisu dodaje […]
Wtorek, 2 listopada 2021
Dionisios Sturis
Książki kucharskie już dawno zamieniły się w opowieści kulinarne – gdy czasem zdejmuję z półki „Kuchnię polską”, dłużej kiwam nad nią głową, niż wyszukuję przepisy. Bo owa „Kuchnia” to encyklopedia czy też słownik, suchy zbiór receptur i użytecznych uwag, okraszonych introdukcjami jakby przeniesionymi z podręcznika zbiorowego żywienia. Czy było to złe podejście? Wtedy jedyne znane, […]
Czwartek, 8 lipca 2021
Valentin Néraudeau
Książka o charakterze albumowym, wytwor­nie wydana na kredowym papierze, z pięknymi kolorowymi fotografiami. Zawiera 35 przepisów na desery w wersji klasycznej i light. Autor to szef kuchni, konsultant dietetyczny oraz twórca renomowanych restauracji w Tuluzie i Paryżu. Jest wielkim smakoszem i amatorem deserów. Przepisy są proste, o różnorodnych smakach i o różnej konsy­stencji, przede wszystkim […]
Czwartek, 10 grudnia 2020
Bartek Kieżun
Trzecia książka dwukrotnego laureata Nagrody Magellana. Zachwycił członków jury „Italią do zjedzenia” i „Portugalią do zjedzenia”. Tym razem mamy do czynienia z wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po największym mieście Turcji. Autor umiejętnie przeplata gawędy o odwiedzanych miejscach z ciekawostkami o historii i kulturze Stambułu i oczywiście recepturami. Na niezwykle barwną publikację składają […]
środa, 4 listopada 2020
Lara Gessler
Lara Gessler pasję do gotowania odziedziczyła po mamie – słynnej restauratorce i tacie – cukierniku. Fachu uczyła się w akademiach kulinarnych, a umiejętności doskonaliła w londyńskich i nowojorskich restauracjach. Obecnie jest współwłaścicielką dwóch lokali – U Fukiera i Słodki Słony. W debiutanckiej książce „Słodki zielnik Lary”, wydanej przed czterema laty, zaprezentowała nieoczywiste połączenia deserów i […]
Czwartek, 1 października 2020
Łukasz Gołębiewski
Mokry żwir, mech, trawa, cukierek maślany, popcorn, gliniana doniczka, pudełko po cygarach, tłuszcz z bekonu, bryza morska – aż trudno uwierzyć, że takich aromatów można doszukać się w winach. Książka Łukasza Gołębiewskiego nie jest przewodnikiem po aromatach, to raczej rodzaj podszeptu, podsunięcia, że świat alkoholi jest bardzo bogaty i złożony, pełen smaków, wymaga jednak nieco […]
Czwartek, 1 października 2020
Joanna Naklicka-Kleser
O tym, że Janusz Palikot lubi i umie gotować, wiadomo. A skąd? Skądinąd – czyli z wywiadów, wypowiedzi, relacji, opowieści, jakie o nim kursują. Znany jest bardziej z produkcji alkoholu – kiedyś „gazusie”, potem żołądkowa gorzka, browar Tenczynek, teraz Alembik, który obiecuje „wódkę kraftową w twoim mieście”. W kuchni, przy garach, za stołem czuje się […]
Czwartek, 1 października 2020
Janusz Palikot
O tym, że Janusz Palikot lubi i umie gotować, wiadomo. A skąd? Skądinąd – czyli z wywiadów, wypowiedzi, relacji, opowieści, jakie o nim kursują. Znany jest bardziej z produkcji alkoholu – kiedyś „gazusie”, potem żołądkowa gorzka, browar Tenczynek, teraz Alembik, który obiecuje „wódkę kraftową w twoim mieście”. W kuchni, przy garach, za stołem czuje się […]
Wtorek, 5 maja 2020
Anna Szubińska
Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to także zdrowie, dobre relacje prywatne i zawodowe, przyjemność zmysłowa. W tej książce znalazły się przepisy na potrawy, które mają wzmagać apetyt na miłość. Dziennikarka prezentuje receptury oparte na składnikach i przyprawach, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków. Wśród przepisów znalazły się apetyczne przystawki, aromatyczne zupy, owoce […]
Czwartek, 9 kwietnia 2020
Alicja Rokicka
Poprosiłem wydawcę o tę książkę, by spróbować zmierzyć się – nacisk na słowo „spróbować” – z kuchnią wegańską. Jeśli miałem wcześniej jakieś z nią doświadczenia, to nieświadomie – ot, ktoś częstował wiktuałami przyniesionymi z domu, w restauracji postawiono na stole czekadełka, po które sięga się bez oporów. Przeciętny mięsożerca, otwarty na inne smaki, dziś nie […]