RECENZJE
WYSZUKAJ RECENZJĘ
KATEGORTYZACJA
- Albumy
- Biografie, wspomnienia
- Dla dzieci i młodzieży
- Dramaturgia
- Edukacja
- Encyklopedie, słowniki, informatory, leksykony
- Film
- Filozofia, nauka, esej
- Historia
- Informatyka
- Komiksy
- Książki audio
- Kulinaria
- Listy
- Literatura faktu
- Literaturoznawstwo
- Mapy, atlasy
- Motoryzacja
- Poezja
- Poradniki
- Prawo i gospodarka
- Proza obca
- Proza polska
- Przewodniki turystyczne
- Psychologia
- Religia
- Sport
- Teatr
- Technika
- Varsaviana
- Życie społeczne
ROZWIŃ WSZYSTKIE

Wtorek, 31 grudnia 2024
Katarzyna Gubała, Tomasz Jakubiak, Michał Mazik
Bazylia, tymianek, rozmaryn, szczypiorek – dobrze mieć na kuchennym parapecie zioła, po które można sięgnąć w każdej chwili, by urozmaicić przygotowywaną nawet na szybko potrawę. Uwielbiam aromatyczną zieleninę, latem i […]

Niedziela, 4 sierpnia 2024
Grażyna Betlej-Furman
Ta książka robi wrażenie. Bo jest nie tylko o kulinariach, opisuje kawałek historii, trochę geografii, jest albumem z nostalgicznymi i pięknymi zdjęciami, ale i ciepłą opowieścią o miejscu, które się […]

Niedziela, 9 czerwca 2024
Bartek Kieżun
Nowa książka dwukrotnego laureata Nagrody Magellana, który zachwycił członków jury „Italią do zjedzenia” i „Portugalią do zjedzenia”. W podobnym smakowitym stylu opisał jeszcze Hiszpanię, Stambuł, Ateny i Jerozolimę. Tym razem […]

środa, 6 grudnia 2023
Bartek Kieżun
W przeglądzie księgarskich półek z nowościami kulinarnymi zdecydowanie wyróżnia się nowa książka Bartka Kieżuna, dwukrotnego laureata Nagrody Magellana przyznawanej przez naszą redakcję. Dziennikarz, podróżnik, fotograf, wyrobił sobie markę specjalisty w […]

Sobota, 29 kwietnia 2023
Piotr Janczarek
Kulinarny Lwów ma bardzo wiele do zaoferowania, o czym możemy przekonać się z książki Piotra Janczarka. A przecież ważnym elementem poznania nowego kraju jest smakowanie jego specjałów, poznanie tradycji. Przed […]

środa, 1 lutego 2023
Le Cordon Bleu
Le Cordon Bleu (sieć szkół założona w Paryżu w 1895 roku, posiadająca 35 oddziałów w ponad 20 krajach) to jeden z najważniejszych na świecie ośrodków gotowania i kształcenia zainteresowanych m.in. […]

Piątek, 16 grudnia 2022
Kuba Janicki, Tomek Kosiński, Magdalena Kubiaczyk, Joanna Plichta
Wino, jak przekonuje czwórka autorów, jest naturalnym cudem. Źródłem przyjemności, dobrej zabawy i ekscytujących, smakowych odkryć. Wiedzą autorzy, o czym piszą, od lat zajmują się winiarstwem, obecnie prowadzą wine bar […]

Piątek, 2 grudnia 2022
Luca Cesari
Kuchnia włoska jest najpopularniejszą kuchnią regionalną na świecie, na Półwyspie Apenińskim podniesiono ją do rangi sztuki. Jestem wielką miłośniczką włoskich smaków, z przyjemnością kolekcjonuję książkowe opowieści kulinarne, smakuję Italii dosłownie […]

Wtorek, 1 listopada 2022
Olia Hercules
W Ukrainie trwa wojna, ludzie tracą nie tylko rzeczy materialne, ale i życie. W takim momencie pisanie o książce, która nosi tytuł „Sielskie smaki” i opowiada o ukraińskiej kuchni, przyrodzie […]

środa, 9 marca 2022
Tomasz Strzelczyk
W jednej z opowieści Marcina Podolca, komiksiarza z wielkim poczuciem humoru, do kapitana Sheera podchodzi Bosman z psiną o czarnej sierści i przekonuje: „Merdaczek poczciwinka! Już Kapitana polubił!”. To samo […]

środa, 9 lutego 2022
Anda Rottenberg (i przyjaciele)
Ten tom wzbudził w mediach pienia: że tak bogaty, cudownie napisany, wspaniale zilustrowany, innowacyjny. Ocenę moją opieram na porównaniu z licznymi w tej chwili innymi książkami pokazującymi kuchnię, przepisy, jadło, […]

środa, 9 lutego 2022
Bartek Kieżun
Hiszpania to kulinarny raj! No dobrze, po Włoszech, które zresztą Bartek Kieżun też wspaniale opisał. Ale ojczyzna Cervantesa zachwyca zabytkami i kusi smakami. Autor, smakosz i erudyta, umiejętnie łączy funkcje […]