RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Piątek, 28 października 2011
Bardzo elegancki, starannie wydany album, który zasługuje na to, aby znaleźć się w posiadaniu miłośniczki lub miłośnika gotowania. Połowę publikacji wypełniają zabawne fotografie, w których do kompozycji wykorzystano najpopularniejsze i najsmaczniejsze skarby z warzywniaka, czyli warzywa, owoce i inne kulinaria – zupełnie jak na obrazach Giuseppe Arcimboldiego. Drugie tyle zajmują strony na notatki – miejsca […]
Wtorek, 16 sierpnia 2011
Dorota Prochniewicz
Gulasze nie muszą być banalne – i nie muszą kojarzyć się z tradycyjnym stołówkowym daniem serwowanym na stołach polskich domów i barów. Jak dowodzi Dorota Próchniewicz, gulasz czy potrawka może stać się daniem wyrafinowanym, oryginalnym, ale też praktycznym rozwiązaniem na tzw. jednogarnkowy obiad. W niewielkiej książeczce, wydanej w dobrze znanej serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”, znalazło […]
Wtorek, 16 sierpnia 2011
Gino D’Acampo
Ten facet doskonale wie, co jest jedną z największych przyjemności w życiu. Włoskie jedzenie oczywiście! Urodzony na południu Włoch autor odziedziczył zamiłowanie do gotowania po swoim dziadku. Obecnie mieszka w Wielkiej Brytanii, regularnie występuje w brytyjskiej telewizji, m.in. w programie „This Morning”. Program zdobył w tym roku National Television Awards, a przystojny kucharz obiecał kilka […]
Poniedziałek, 8 sierpnia 2011
Piotr Bikont
To wielka przyjemność mieć w ręku książkę kulinarną, która nie dość, że wprowadza w świat smakowitych, wybornych i aromatycznych potraw jednej z najstarszych kuchni świata, to jeszcze sama wygląda wysmakowanie i niezwykle apetycznie. Nie warto zostawiać tej księgi na deser, tylko od razu sięgnąć po nią, bowiem ze smakiem, z pasją, ze znawstwem i miłością […]
Poniedziałek, 8 sierpnia 2011
Zofia Nasierowska, Janusz Majewski
Fotografka i reżyser, dwie artystyczne dusze, zapraszają do wspólnego biesiadowania. Oboje oczarowują – Zofia Nasierowska smakami, Jerzy Majewski słowem. Ich książka to uczta dla podniebienia i oczu. Każda kolejna strona wywołuje dreszczyk emocji, bo nigdy nie wiadomo, czego można się spodziewać. Śledź w śmietanie, cielęcina w sosie tuńczykowym, zupa rybna, befsztyk z sosem czosnkowo-pieprzowym, kurczak […]