Wtorek, 5 marca 2013
Co czytają inni
Czasopismo"Magazyn Literacki Książki"
Tekst pochodzi z numeru2/2013
Dwa tygodnie temu (piszę 28 stycznia) zmarła Katie Stewart. Wątpię, by czytelnikom „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI” cokolwiek mówiło jej nazwisko – była brytyjską dziennikarką, przede wszystkim autorką książek kulinarnych. Różnych, i dla dzieci, i dla rodziców. Zasłynęła dwiema: „The Times Cookery Book” z 1972 roku i wydaną dekadę później „Katie Stewart’s Complete Cookbook”. Wspominam ją z kilku powodów: uczyłem się gotować na jej przepisach, które publikowała regularnie właśnie w „Timesie” i potem w „Guardianie”. Była autorką niezwykle popularną i wpływową, jej teksty zawierały komentarze, uwagi, przydatne rady dotyczące stylu, smaku, kultury stołu. I była Brytyjką (ze szkockiej rodziny, choć urodzona w Londynie), która – nie pierwsza zresztą – lekcje gotowania pobierała w Paryżu, w słynnej szkole Cordon Bleu. Co tak przyciągało Anglików, Amerykanów i inne nacje do tej kulinarnej akademii? Niewiara we własne możliwości, by to nazwać wprost. Francuzi mieli wyborny PR, potrafili wszystkim wmówić dziecko do brzucha, czyli przekonać resztę świata, że nikt tak jak oni nie potrafi gotować, smażyć, przyrządzać deserów, przystawek, produkować win, serów, konfitur, pieczywa, sosów i cholera wie czego jeszcze. Nawet café calva miała być lepsza od włoskiego corretto. Reszta świata wpadła w kompleksy, zaczęła oddawać pole walkowerem, wstydliwie upychać lokalne przepisy w głębi kuchennych szafek. Bigos? …
Wyświetlono 25% materiału - 201 słów. Całość materiału zawiera 806 słów
Pełny materiał objęty płatnym dostępem
Wybierz odpowiadającą Tobie formę dostępu:
1A. Dostęp czasowy 15 minut
Szybkie płatności przez internet
Aby otrzymać dostęp kliknij w przycisk poniżej i wykup produkt dostępu czasowego dla Twojego konta (możesz się zalogować lub zarejestrować).
Koszt 9 zł netto. Dostęp czasowy zostanie przyznany z chwilą zaksięgowania wpłaty - w tym momencie zostanie wysłana odpowiednia wiadomość e-mail na wskazany przy zakupie adres e-mail. Czas dostępu będzie odliczany od momentu wejścia na stronę płatnego artykułu. Dostęp czasowy wymaga konta w serwisie i logowania.
1B. Dostęp czasowy 15 minut
Płatność za pośrednictwem usługi SMS
Aby otrzymać kod dostępu, należy wysłać SMS o treści koddm1 pod numer: 79880. Otrzymany kod zwotny wpisz w pole poniżej.
Opłata za SMS wynosi 9.00 zł netto (10.98 PLN brutto) i pozwala na dostęp przez 15 minut (bądź do czasu zamknięcia okna przeglądarki). Przeglądarka musi mieć włączoną obsługę plików "Cookie".
2. Dostęp terminowy
Szybkie płatności przez internet
Dostęp terminowy zostanie przyznany z chwilą zaksięgowania wpłaty - w tym momencie zostanie wysłana odpowiednia wiadomość e-mail na wskazany przy zakupie adres e-mail. Dostęp terminowy wymaga konta w serwisie i logowania.
3. Abonenci Biblioteki analiz Sp. z o.o.
Jeśli jesteś już prenumeratorem dwutygodnika Biblioteka Analiz lub masz wykupiony dostęp terminowy.
Zaloguj się
escort bayan trabzon escort bayan yalova escort bayan edirne escort bayan manisa bursa görükle escort